Ski og mosjon

Ut på skitur

Er nordmenn faktisk født med ski på bena? Nei, selvfølgelig ikke. Men det ligger et snev av sannhet bak det kjente ordtaket, for nordmenn er nemlig ekstremt glade i å stå på ski – og de fleste får sitt første par langrennsski når de er små.

Nordmenn er faktisk så glade i å gå på ski, at du nesten blir sett på som litt annerledes og rar hvis du ikke liker å gå på ski. For eksempel er det noen som kvier seg for å fortelle om dette på date, i frykt for å bli avvist. Spesielt utlendinger i Norge synes dette er rart.

Likevel er det jo sånn at de fleste norske menn og kvinner er glade i vinter, snø og ski – men hva er er egentlig best av bortover- eller nedoverski?

Langrenn eller alpint?

Det er heldigvis ikke slik at man må velge det ene eller det andre, man kan faktisk si «ja takk, begge deler». For mens langrenn passer best når man ønsker en lang tur i vakker natur, vil alpinbakken kalle når det er fart og spenning som står i fokus. Noen ganger velger man det ene, og noen ganger velger man det andre.

Langrenn er som regel gratis, mens alpint kan være veldig dyrt. Derfor er det mange som går på langrenn til vanlig, og drar i alpinbakken ved spesielle anledninger – som helg eller vinterferie.

Moro med after-ski

For mange vil noe av det artigste med en skitur, være etterfesten – eller after-ski som det også kalles. Her sitter man gjerne inne i koselige fjellhytter, med norsk treverk på veggene og fyr i peisen. Det blir nesten ikke mer koselig enn dette.

After-ski er veldig populært, og er en sosial affære. Det lages til og med egne spotify-lister til disse festene. Selv om party-faktoren er høy trener man ikke å drikke alkohol, det er absolutt lov med kakao hvis man heller ønsker det. Og barna bør selvsagt få brus eller lignende alkoholfri drikke.

I Norge er Hemsedal en kjent destinasjon for after-ski, men også Geilo og Hafjell er populære steder. Her kan du både gå på langrenn og stå på slalåm, slik at det finnes et skitilbud for de fleste.

Har du ikke ski?

Hvis du ikke har ski, og synes det blir en for stor investering, kan du fint leie ski når du trenger det. Hvis du kun står på ski et par ganger i året kan dette være et godt alternativ, og de fleste ski-destinasjoner tilbyr utlån av slags ski – til store og små. Ellers kan du også vurdere å kjøpe ski utenfor vintersesong, da er ofte mange gode tilbud – og du kan virkelig gjøre et kupp.