Ski og mosjon

Nordmenn er født med ski på beina

Det heter seg at alle nordmenn er født med ski på beina, og at Morgedal er skisportens vugge. Nå liker nordmenn å være best, på tross av janteloven, men at nordmenn flest er over gjennomsnittet opptatt av skisport og at Norge stiller sterkt internasjonalt – det er ingen underdrivelse.

Ski som idrett

I bortimot alle lokalsamfunn i Norge så finner man muligheten til å drive aktivt med en eller annen form for skisport. Det være seg bortover-ski, nedover-ski eller hopp. Mange små og håpefulle drømmer om å leve opp til Johaug og Northug, og starter derfor tidlig med skisport som idrett.

Geografien styrer til dels utvalget av type skisport, da alpint krever et terreng som passer til bakker – dette blir naturlig nok en mer utbredt form for aktivitet i de deler av landet som har topografi til dette. Langrenn kan man derimot bruke fritiden sin på i alle deler av landet – inkludert sommerstid. Rulleski sørger for at man også kan trene langrenn i manko på snø eller riktig føre.

Ski på fritiden

For de som ikke driver aktiv med skisport er det likevel vanlig å bruke mye fritid på ski. Mange legger både jul og nyttår til alpinanlegg med venner og familie, og tilbringer da størstedelen av dagen i bakken.

Påsken har blitt en ski-høytid. Da reiser mange til fjells, gjerne til hytter langt utpå vidda. Da står daglige langrennsturer på agendaen, med Kvikk Lunsj, appelsin, kaffe og pølse på termos i sekken – om været tillater det.

Etter skituren

En viktig del av den norske skikulturen er ikke bare det å stå på ski, være seg nedover eller bortover, men også rammene rundt – da særlig hva som kommer etter en dag på ski.

Etter en dag i bakken er en viktig avslutning det å dra på afterski. Fenomenet afterski har utviklet seg til å bli nesten en festivalopplevelse, og det er ofte lange køer. Antrekket er en viktig del av afterski, og det skal se ut som om man kommer rett fra bakken. Mange gjør også det. Det lønner seg dog å stikke innom hytta for en liten dusj av creed aventus, man vil nemlig ikke lukte som om man kommer rett fra bakken.

På vidda er det mer den tradisjonelle hyttekosen som er viktig etter en dag i løypene. Det gjelder å komme seg inn i hytta og få av alt utstyret, for så å krype inn i pysjen og bli der resten av kvelden. Alle måltider kan med letthet nytes i ulltøyet eller pysjen, det er viktig at det brenner varmt og godt i peisen, og at man har hatt tatt med kortspill, brettspill og kryssord. Så kan været snu og bli så dårlig som bare det ute – inne skal man nyte med roser i kinnene.