Mange av oss elsker å gå langrenn, og har stor glede av vinteren når det er mye snø og flotte skispor. En del av forberedelsene til skituren er å smøre skiene. Det er ikke alltid like lett. Man skal vite hva slags smøring man skal bruke med tanke på føre og temperatur, og man skal ta på riktig mengde smøring på riktig sted under skiene. Mange har sverget til smørefrie ski, men de siste årene har det kommet noe nytt som gjør at du ikke trenger å smøre skiene dine.

Felleski har en fell med små hår på undersiden av skiene. Fellen sikrer godt feste og bra glid, og det viser seg nå at over 70 % av de nye langrennskiene som selges nå er felleski.

Enkel løsning

Tilbakemeldingene på felleski er gode, selv om “ekspertene” fortsatt mener ski som er smurt på riktig måte er den aller beste løsningen. Men de fleste er enige om at felleski er bedre enn smørefrie ski. Du kan lese mer om felleski her hvis du vil vite mer. Felleski gjør det enklere for mange å komme seg ut på skitur, siden man slipper alle forberedelsene med å klargjøre skiene.

Første felleski alt på 70-tallet

De første prototypene på felleski kom allerede på 70-tallet. Men det var først for fire år siden at felleskiene kom på markedet med en fell som består av mohair, geitehår eller nylon.

Skal du på skitur med familien og trenger klær til barna kan du finne det hos kidsbrandstore, hvor det finnes et stort utvalg.

Selv om felleski er enkle å bruke, er de ikke helt vedlikeholdsfrie. Blir fellene skitne fører det til dårlig glid. Les mer om behandling av fellene her, slik at du slipper dårlig glid. Man skal ikke bruke vanlig skirens på fellene, siden det kan gjøre at de løsner. Du kan få kjøpt en egen børste og et rensemiddel for fellene som det anbefales at du bruker. Når det er kaldt holder det å rense fellene en gang i blant, men ved mildere vær bør det gjøres etter hver tur.

Test.no har gjort en test av felleski. Vinneren i testen var Atomic Redster C9 Skintec, som scoret godt på alle punktene. Men skiene er kostbare, og er nok best egnet for mer erfarne turgåere. For de som ikke er like erfarne kan nr. 2 i testen være et godt alternativ. Rossignol R-Skin Ifp fikk tilbakemelding på at de var stabile i skisporet og ga godt feste. Du kan lese hele testen her, hvor de har testet så mange som 21 forskjellige felleski.

Det er flere grunner til å kjøpe felleski. Du slipper festsmøring og klister. Du slipper å ta av gammel smøring og legge på ny. Med felleski trenger du bare å rense fellen fra tid til annen.