I alle idretter kjempes det om trofeer. Kongepokalen og NM-titler er alltid gjevt, men det sier seg selv av topplasseringer i EM, VM eller OL rangerer enda høyere. Man skulle egentlig tro at det med disse var nok trofeer å kjempe om, men den gang ei. For å stimulere utøverne til å konkurrere og prestere best mulig hele sesongen så har man innen mange idretter etablert det som kalles verdenscupen – World Cup. Så også for eksempel i langrenn der WC har vært arrangert helt siden 1972. En sesong som forresten ble vunnet av legenden Ivar Formo som dessverre omkom under en treningstur i Nordmarka i 2006.

Siden den gang har vinneren hele 16 ganger vært en nordmann. Mestvinner i denne sammenheng er Bjørn Dæhli som stakk av med sammenlagtseieren hele seks ganger. Nærmest ham i antall sammenlagtseire er svenske Gunde Svan som vant fem ganger. Vinner kåres etter et sinnrikt poengsystem som i korthet går ut på at man får poeng etter plassering. Det lønner seg altså ikke bare å plassere seg godt, men å plassere seg godt i så mange renn som mulig. Det er da man har størst sjanse til å stikke av med sammenlagtseieren.

Minst like mye oppmerksomhet både her hjemme og i det store utland får verdenscupen i alpint som er et eneste stort PR-jippo som ikke bare skal eksponere strålende idrettsprestasjoner, men som tilsynelatende i minst like stor grad skal eksponere sponsorene som står bak de store stjernene. Det dreier seg om omlag 30 renn som avvikles i vinterhalvåret, dvs., fra slutten av oktober og fremt til mars. Selv om både Aksel Lund Svindal, Lasse Kjus og Ketil André Aamodt har funnet cupen sammenlagt så domineres listen over vinnere totalt av østerrikere. Siden 2000 er det bare fem år der vinneren ikke har vært en østerriker.