Ski og mosjon

De store mosjonsløpene

For alle – eller i alle fall for veldig mange – som bruker skigåing aktivt for mosjon eller trening så finnes det noen høydepunkter som det er ekstra stas å delta i. Her i Norge er det først og fremst Birkebeineren som trekker folk, men nesten like populært blant ivrige nordmenn er det enormt store arrangementet Vasaloppet i Sverige og det ikke mye mindre Marcialonga i Italia. De riktig ihuga skiløperne prøver å få med seg alle tre samme sesong.

Alle disse rennene tiltrekker seg skiløpere i flere kategorier. Noen få er skikkelige konkurranseløpere som deltar mer eller mindre på profesjonell basis. De utgjør alltid et bitte lite mindretall, men spiller en stor rolle ettersom konkurransen dem imellom tiltrekker seg stor medial oppmerksomhet. De aller fleste er imidlertid mosjonsløpere som stiller til start mer eller mindre forberedte. Noen har det som tradisjon å delta så de stiller opp år etter år uansett om de har fått gått noe særlig på ski på forhånd eller ikke. Mange er med for første gang og det er nok mange som bare deltar den ene gangen. Rett og slett fordi de innser at utfordringen var tøffere enn de hadde trodd.

Interessen for disse turløpene var lenge kraftig stigende, men har de siste årene dabbet av en del. Birkebeinerrennet hadde for eksempel nesten 17.000 deltakere i 2013, mens antallet deltakere de siste årene knapt har kommet over 10.000.

Birkebeinerrennet

Birkebeinerrennet er en norsk klassiker. Løypa er «bare» 54 kilometer lang, men går fra Rena og over fjellet mot Sjusjøen for å avsluttes på Birkebeiner skistadion på Lillehammer. Det er fjellpassingen som gjør rennet utfordrende. Deltakerne må alle bære en sekk som veier minst 3,5 kg hele veien og alle som fyller 16 år det året kan delta. Rennet går i år for 80. gang.

Vasaloppet

Vasaloppet er betydelig lenger enn Birken, men går til gjengjeld gjennom et mye lettere terreng. De beste løperne staker faktisk de 90 km fra start til mål. Starten går i Berga By i Sälen og man går i mål i Mora i Dalarna. I selve hovedløpet som går første søndag i mars deltar opptil 16.000 deltakere under full TV-dekning. Vasaloppet er en stor sportsbegivenhet i Sverige. Flere er det ikke plass til. Interessen er imidlertid så stort at man arrangere ulike varianter som FredagsVasan, HalvVasan, TjeiVasan og så videre for at alle som vil skal få være med.