Ski og mosjon

Norge i vinter-OL – vinner vi for mye?

Nordmenn har alltid vært en av de ledende nasjonene i de olympiske vinterleker. Med 368 medaljer (132 gull, 125 sølv og 111 bronse) å skryte av, kan vi tenke oss at det er helt utrolig hvordan en liten nasjon som Norge har kommet så langt. Hvert fjerde år dominerer vi land med flere ganger så mange innbyggere som i Norge, men har vår «lille nasjon»-status begynt å forsvinne? Presterer vi altfor bra? Vinner vi for mye? Ordet «vinter-OL» er nesten automatisk forbundet med landet Norge, og da er det muligens ikke rart at konkurrerende land bare venter på at vi skal mislykkes.

Vinter-OL i Torino, Italia 2006

Siste, katastrofale opptreden nordmenn på ski, skøyter, snowboard og med curling koster utførte var i Torino, Italia 2006. I forhold til de 39 medaljene (14 gull, 14 sølv og 11 bronse) vi fikk tak i Vinter-OL 2018 i Pyeongchang, Sør-Korea, klarte vi bare å få 19 medaljer i Torino. Man kan godt si at det ikke var spesielt trygt å satse på norske medaljer i det OL-et, og selv om det er en sjans for at det kan skje er refinansiering av lån hos Sambla ennå det tryggeste å låne fra.

Det ser på overflaten ikke så ille ut, men når man tar i betraktning det faktumet at vi kun fikk 2 gull der er det en forferdelig prestasjon. De andre nasjonene derimot hadde ingen klager, mens Norge-fans var skuffet og oppgitt. Land som Tyskland, USA og Østerrike rangerte høyest i topp 3, samtidig som nasjonene Russland, Canada og Sverige fikk mer søkelys. For oss var det kjipt. For andre var det mest sannsynlig ekstra moro å se nasjonene sine slå ut et land som tidligere har slått dem ut, gang på gang.

Blir Vinter-OL kjedeligere med oss?

Et spørsmål som har startet å dukke opp i norske debatter og aviser er: «vinner vi for mye?» Mange på utsiden av vintersport-interessen vil tro at det er et meningsløst og dumt spørsmål, men i løpet av de siste årene har spørsmålet blitt mer fornuftig for årene som går. Henrik Kristoffersen er et stort talentet som tok bronse i Sotsji 2014 etter en dramatisk slalåm omgang, mener at hvis du ikke forsøker å vinne er det kjedelig uansett hvorfor. Kristoffersen har et godt poeng, fordi hva slags atleter ønsker å vinne over noen som ikke viser noe form for vinnerinstinkt?

For mange er vi et land de er lei av å se på toppen av tabellen hver eneste vinter-OL. Allikevel har ingen lyst til å se oss gå lett på våre motstandere. Det kan bli argumentert frem og tilbake om at de olympiske vinterlekene er kjedeligere med oss, men hva som er enda kjedeligere å se er utøvere som ikke kjemper for harde livet.