Ski og mosjon

Barn og skiglede

Vi nordmenn ynder å si at vi er født med ski på bena og det er jo faktisk ikke så veldig langt fra sannheten. For det er nok ingen andre i hele verden som blir introdusert for ski i så ung alder som vi blir her opp på berget. Men det som er enda norskere enn å gå på ski er å ga på tur. For vi har av en eller annen grunn lange tradisjoner for å ta oss ut i skog og mark. Sommer som vinter. Det har blitt en viktig del av vår kultur. Å gå på tur har blitt endel av den norske folkesjela og skal man gå på tur vinterstid ja så må man jo ty til ski for å komme seg noe sted. ER man for liten til å gå på ski så blir man henvist til en pulk som mamma eller pappa drar. For det at man er for liten til å gå på ski er ingen unnskyldning for ikke å bli med på tur.

Den grunnleggende teknikken lærer vi normalt av foreldrene, men veldig mange barn vil gå på skiskole for å bli flinkere. Eller rett og slett for å ha det moro. Der lærer man seg de litt mer avanserte teknikkene både for langrenn og slalåm – grunnteknikker som er viktige å mestre om man vil bli god eller teste ut andre grener som Telemark eller å bytte ut skiene med brett av ulike slag. Barna trenger ikke være mange årene før man får være med. At synet av en femåring iført fullt skiutstyr inkludert slalåmbriller kan få en utlending til å tro at vi omtrent må være født slik er faktisk ikke så vanskelig å forstå.

Barna skidag

Mange steder arrangeres det egne skidager for barn. I Holmenkollen går det for eksempel av stabelen et gigantarrangement hvert år der mange tusen gutter og jenter deltar i mer eller mindre seriøse konkurranser. Alt for å fremme og stimulere barns interesse for skigåing. Men man går ikke bare på ski. Tenne opp bål, grille pølser, drikke varmt fra termos og sånne ting som hører skiturer til blir det også tid til.

Det legges også stor vekt på ski og skigåing i skolen. De fleste av oss har helt sikkert varierende minner fra skolens skidag og i de seneste årene har det vært diskutert mye om det er skolens oppgave å på denne måten holde den norske skikulturen ved liv. Meningene er mange og kritikerne hevder blant annet at slike aktiviteter går på bekostning av det skolen egentlig skal drive med, nemlig undervisning. Dessuten er det store deler av befolkningen for hvem det å kunne gå på ski er helt uinteressant. Men enn så lenge er det skientusiastene som har overtaket.